Ki kapja meg a te egyházi 1%-odat?

egyházi egy százalék

Ha nem ajánlod fel, szétosztják az egyházak között.  

Te döntöd el, melyik szervezet kapja meg az adód 2*1%-át.

Az "első" 1%-ot bármely magyarországi civil szervezetnek ajánlhatod fel (pl. a MATT-nak!), míg a "második 1%"-odra csak egyházak (pontosabban vallási szervezetek" pályázhatnak (innen az "egyházi egyszázalék" kifejezés). Ha nem akarod, hogy a te pénzedet egyház kapja meg, a Nemzeti Tehetség Programnak (1823) tudod felajánlani. 

Amit a második 1%-ról tudni érdemes: 

Mi történik, ha senkinek nem ajánlom fel az 1%-omat?  

A személyi jövedelemadó 1%-ának fel nem ajánlott részét az adóhivatal szétosztja az egyházak között (a felajánlások arányában). 

Fontos: A felajánlásod visszavonásig érvényes! Azaz ha az elmúlt években odaadtad a második 1%-odat valamelyik egyháznak, akkor továbbra is ők kapják meg az adódat, egészen amíg vissza nem vonod a felajánlásodat.  

Miért foglalkozzak ezzel?

Mégiscsak 25 milliárd forintról van szó. Igaz, hogy kormány ennek sokszorosát adja az egyházaknak hitéleti célokra (az egyházaknak kiszervezett oktatási és szociális feladatok finanszírozásán felül), de az egyszázalékos felajánlásoddal véleményt nyilváníthatsz. 

Kinek ajánlhatom fel ezt a második egyszázalékot?

a) A "technikai számmal" rendelkező vallási szervezeteknek (a legfrissebb, 2024. áprilisi lista szerint 166 vallási szervezetnek van technikai száma). 

b) A 1823-as számon futó "Nemzeti Tehetség Programnak". 

Odaadhatom az 1%-omat az Ateista Egyháznak? 

Nem, mert Magyarországon nem lehet ilyent alapítani.

A második 1%-ot nem világnézeti szervezeteknek, hanem csak az egyháztörvény szerint vallási szervezetnek minősülő közösségnek lehet odaadni. A törvény (2011. évi CCVI. törvény) meghatározása szerint az a csoport alapíthat vallási szervezetet, amely "olyan világnézethez kapcsolódó tevékenységet folytat, amely természetfelettire irányul, rendszerbe foglalt hitelvekkel rendelkezik, tanai a valóság egészére vonatkoznak, valamint sajátos magatartáskövetelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja". Mivel az ateistáknak egyes hívők károgásával ellentétben nem rendelkeznek "rendszerbe foglalt hitelvekkel", tevékenységük pedig nem a természetfelettire irányul (mivelhogy nem hisznek annak létezésében), nincs esély arra, hogy a nem hívők nem vallás-alapú világnézeti szervezeteknek ajánlják fel az 1%-ukat. Ezért marad a Nemzeti Tehetség program. 

Az "első" 1%-odat ezzel szemben felajánlhatod a MATT-nak! 

Ha X egyháznak adom, a szegényeknek megy. 

A felajánlásokban részesülő egyházak bármire használhatják fel ezt a pénzt, és a Nemzeti Tehetség Programmal (és persze az első 1%-ból részesülő civil szervezetekkel...) ellentétben erről semennyire nem kell beszámolniuk. 

Az egyházak eltérő mértékben támogatják a rászorulókat, és a szociális munkájukat eltérő mértékben kötik össze a hittérítéssel, amelyre hitük szerint maga Jézus szólította fel őket (erről szól a pünkösd), így ez nem opcionális, hanem kötelező program a számukra. Ezért ha szociális megfontolásokból valamely egyháznak szeretnéd felajánlani az adódat, előbb menj fel a honlapjára és nézd meg, pontosan milyen hitelveket is vallanak.

Sok ateista ajánlja fel az egyházi 1%-át Iványi Gábor egyházának, így állva ki a rendszer által üldözött egyház mellett. Ha te is szeretnéd kifejezni támogatásodat, akkor a 0444-es technikai számon teheted meg. 

Mi az a Nemzeti Tehetség Program?

Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy ne vallási közösségnek add a második 1%-odat. Egy állami "zsebről" van szó, amelynek "tartalmát" tehetséges gyerekek felkutatására és támogatásukra fordítják. A programról itt tájékozódhatsz. A pénz egy részét pályázatok útján osztják szét, és igen, egyházi szervezetek is pályázhatnak, de legalább tényleg célhoz kötötten, és a kapott pénzzel el is kell számolniuk. 2010 előtt általában 2-4 ilyen úgynevezett "kiemelt költségvetési előirányzat" közül választhattak azok, akik nem akarták egyháznak adni adójuk 1%-át. 

Hogyan is kell ezt csinálnom? 

Május 21. előtt felmész az adóhivatal honlapjára, belépsz az eSZJA rendszerbe, és kitöltöd az 1%-os részt.

 

 

ápr 27, 2024
14
3
min read