Ajánld fel a civil 1%-odat a Magyar Ateista Társaságnak!

Ateista jövő

Ateista jövő

Eleged van az állam és az egyházak összefonódásából, a „keresztény Magyarország” lózungjaiból és a nem vallásos emberek csesztetéséből? Szeretnéd, ha a MATT tudna tenni a nem vallásos emberek egyenlőségéért és megbecsüléséért? Akkor ajánld fel a személyi jövedelemadód civil 1%-át a MATT-nak, és buzdítsd erre a körülötted élőket is!

Mielőtt belevágnánk az egyházi 1%-ba: ajánld fel a civil 1%-odat a Magyar Ateista Társaságnak!

Eleged van az állam és az egyházak összefonódásából, a „keresztény Magyarország” lózungjaiból és a nem vallásos emberek csesztetéséből? Szeretnéd, ha a MATT tudna tenni a nem vallásos emberek egyenlőségéért és megbecsüléséért? Akkor ajánld fel a személyi jövedelemadód civil 1%-át a MATT-nak, és buzdítsd erre a körülötted élőket is!

Adószámunk: 19103998-1-41

Ateista 1%

Hol és hogyan kell az egyszázalékos nyilatkozatot benyújtani?

Az adóhivatal oldaláról (link: https://nav.gov.hu/) jutsz el ahhoz az online felülethez (link: https://eszja.nav.gov.hu/app/login/), ahol az ügyfélkapus regisztrációddal, illetve az e-személyiddel be tudsz lépni, hogy módosítsd és jóváhagyd az adóbevallásodat. Az adód kétszer 1%-áról a belépés után tudsz nyilatkozni, az oldal felső részén civil szervezet, lejjebb görgetve a vallási szervezetek, illetve a „kiemelt költségvetési előirányzat” javára.

Amit szerettél volna tudni az "egyházi 1%-ról", de nem merted megkérdezni  

Mi van, ha nem foglalkozok ezzel? Mi történik a fel nem ajánlott egyházi 1%-kal?

Szét fogják osztani az adód második 1%-át a vallási közösségek között abban az arányban, ahogyan a többiek felajánlották.

Peanuts! Kár ilyen apró összegekkel foglalkozni.

Kb. 25 000 000 000 (azaz 25 milliárd) forint szétosztásába szólhatsz bele – 5 millió adófizető 5 ezer forintja ennyit tesz ki.

Mit kell csinálnom, hogy ne az egyházak kapják az 1%-omat?

Az adóbevallásodban fel kell ajánlod a második 1%-ot az 1823-as “technikai szám”-nak. A felajánlott összeget tehetséggondozásra használják.

Egyáltalán mi ez az 1%? És miért kettő van belőle??

A személyi jövedelemadód 2×1%-áról TE DÖNTHETED EL, ki kapja meg. Ebből az „elsőt” bármilyen civil szervezetnek adhatod oda (kb. 30 ezer van az országban), a „másodikat” pedig egy vallási közösségnek (idén közel 150 közül lehet választani) vagy a „kiemelt költségvetési előirányzatnak” (ez az idén is a Nemzeti Tehetség Program).

Kinek lehet felajánlani ezt a második 1%-ot?

Bármilyen vallási közösségnek (egyház, vallási egyesület), amely kért ún. „technikai számot” (2023-ban több, mint 150 db), és a “kiemelt költségvetési előirányzatnak”, ami az idén a Nemzeti Tehetség Program.

Mi van, ha egyháznak adom?

Amellett, hogy pénzt adsz egy vallási közösségnek (amely ezt számonkérés nélkül használhatja fel bármire), természetesen erkölcsi támogatást adsz nekik, azaz legitimálod a tevékenységüket.

Tavaly már elintéztem. Az idén is kell?

Igen, kivéve, ha az idén ugyanannak a vallási közösségnek akarod felajánlani, mint legutóbb. A 2018 után vallási szervezet javára tett nyilatkozat visszavonásig érvényes, tehát ha 2018-ban vagy azóta egyház javára nyilatkoztál, akkor egészen addig ők kapják az 1%-odat, amíg másik felajánlást nem teszel, illetve amíg vissza nem vonod. 2022. január 1. óta a „kiemelt költségvetési előirányzat” javára tett felajánlás is visszavonásig érvényben marad, azaz ha tavaly a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlottad fel a második 1%-ot, akkor ez a rendelkezésed érvényes marad, amíg vissza nem vonod.

Régebben egyháznak adtam a pénzem, de idén nem akarom nekik adni. Kell csinálnom valamit?

Igen! A korábban (2018. óta) vallási szervezetnek tett felajánlás egészen addig érvényes, amíg vissza nem vonod a nyilatkozatot vagy más szervezet javára nyilatkozol. 2022-től a „kiemelt költségvetési előirányzat”-nak tett felajánlás is visszavonásig érvényben marad.

Mi az a “kiemelt költségvetési irányzat”?

Ez az állami költségvetés egy “zsebe”. Régebben több ilyen “zseb”-közül lehetett választani, de az elmúlt években a “Nemzeti Tehetség Program” az egyetlen lehetőség.

Mi történik, ha ennek az 1823-nak adom az 1%-ot?

Az ide felajánlott 1%-od a Nemzeti Tehetség Programhoz kerül. A pénzt pályázat útján osztják szét. Nincsenek kizárva a pályázatokból az egyházi intézmények, de rengeteg nem egyházi szakkollégium, tanulmányi verseny és egyéb hasznos program, projekt kap innen támogatást. Arról, mire költötték el a pénzt, a program kezelőjének be kell számolnia a minisztériumnak, és annak támogatáskezelő szervezetének a honlapján meg tudod nézni, melyik évben milyen pályázatokat hirdettek, és az adott felhívásra kattintva azt is meg tudod nézni, melyik szervezet mennyi támogatást kapott: https://emet.gov.hu/nemzeti-tehetseg-program/ - sajnos a minisztérium adatbázisként, kereshető formában nem teszi közzé a döntéseket.

Miért nem adhatom az 1%-omat az Ateista Egyháznak?

Mert a törvény nem engedi, hogy az ateisták „egyházat” alapítsanak.

Társadalmi szervezetből két kategória van:

  1. „normál” egyesület, civil szervezet (ezek csak az „első”, civil” 1%-ot kaphatják), és
  2. vallási egyesület, ami bizonyos feltételek mellett a „nyilvántartásba vett”, „bejegyzett”, illetve „bevett” egyház státuszát és az azzal járó előjogokat kaphatja (és a második 1%-ot fogadhatja).

A második 1%-ot csak a 2. kategóriájú szervezeteknek lehet felajánlani, de ilyen szervezetet a törvény szerint csak olyan, vallási közösség alapíthat, amely „olyan világnézethez kapcsolódó tevékenységet folytat, amely természetfelettire irányul, rendszerbe foglalt hitelvekkel rendelkezik, tanai a valóság egészére vonatkoznak, valamint sajátos magatartáskövetelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja”. Mivel az ateisták tevékenysége nem igazán irányul a természetfelettire, esélytelen ateista egyházat alapítani, amíg a 2011. évi CCVI. törvényt. meg nem változtatják.

Mit csinálnak az egyházak az 1%-kal?

Bármit. A vallási közösségek bármire költhetik a felajánlott összeget, és az „első 1%-ot” fogadó civil szervezetekkel és a kiemelt költségvetési előirányzattal ellentétben nekik nem kell beszámolniuk arról, mire használták fel.

Ha Iványi Gáboréknak adom az 1%-omat, jótékony célra megy a pénzem!

Sok ateista ajánlja fel az egyházi 1%-át Iványi Gábor egyházának, így állva ki a rendszer által üldözött egyház mellett. Ha te is szeretnéd kifejezni támogatásodat, akkor a 0444-es technikai számon teheted meg. 

Azt hallottam, hogy az állam megduplázza a felajánlott pénzt.

Valójában nem kétszer, hanem háromszor-négyszer annyit ad oda az állam az adófizetők pénzéből, mint amennyit felajánlottak, de legyünk pontosak: ez a szám úgy jön ki, hogy az állam az összes befizetett adó 1%-át odaadja a kedvezményezetteknek, miközben csak az adófizetők 25-30%-a tesz felajánlást (másképpen: a 25-30%-nyi felajánlás helyett a második 1% kedvezményezettjei 100%-nyi pénzt kapnak, ami a 25-30% háromszorosa-négyszerese).

2013-ig az összes befizetett személyi jövedelemadó 1%-ának a felét kapták az erre jogosult vallási közösségek, tehát kb. 25%-nyi felajánlást és 25%-nyi fel nem ajánlott összeget – innen jön a „megduplázza”.

Ha az állam úgyis odaadja az egészet, akkor minek rendelkezzek?

Mert az állam a felajánlások arányában osztja szét a pénzt a kedvezményezettek között. Azaz te döntöd el, mennyi jut a Nemzeti Tehetség Programnak, és milyen arányban oszlik szét az összeg a vallási közösségek között.

Szerintem rossz ez a rendszer!

Szerintünk is lehetne jobb.

  1. A „kiemelt költségvetési előirányzat” működését átláthatóbbá kell tenni. Aki pl. tudni akarja, kik kaptak a pénzből, annak most egyesével át kell böngésznie az egyes pályázati felhívások nyerteseinek listáit.
  2. Biztosítani kell, hogy a vallási közösségek és az általuk fenntartott intézmények a kiemelt költségvetési előirányzaton keresztül ne részesülhessenek abból a pénzből, amit az adófizetők nem akartak vallási közösségnek felajánlani.
  3. Még jobb lenne, ha azok, akik nem kívánnak vallási közösséget támogatni, a második 1%-ot bármely civil szervezetnek ajánlhatnák fel.
  4. És persze az sem ártana, ha a vallási közösségek is részletesen tájékoztatnák a nyilvánosságot arról, mire költötték a felajánlott összeget.

Ha nem tetszik a rendszer, te is tehetsz a rendszer megváltoztatásáért:

  1. A következő választások előtt olvasd el a pártok programját és nézd meg, szerepel-e ez az ügy a programjukban. Ha nem, írj a pártoknak és kérdezd meg tőlük, akarnak-e tenni valamit a helyzet javításáért.
  2. Keresd meg a választókerületed parlamenti képviselőjét, és győzd meg arról, győzze meg képviselőtársait, hogy módosítsák a törvényt (azért légy óvatos, ha van okod attól tartani, hogy emiatt ki fog csinálni).

 

már 18, 2023
170
6
min read