Mi is a vallásod – a népszámlálás szempontjából?

Ateisták a népszámláláson

Mit válaszoljál a népszámláláson, ha eleged van a "keresztény Magyarország" politikai szólamából?

• Nem arra kíváncsiak, melyik felekezetbe kereszteltek meg a szüleid.

• Arra sem, karácsonyt vagy hanukát ünnepelte-e a családban.

• Hanem azt akarják megtudni, melyik egyház társadalmi-politikai tevékenységét támogatod. Ha egyiket sem, akkor 3 lehetőséged van:

• Ha agnosztikus/ateista vagy, akkor valld magad ateistának.

A népszámlálást készítő Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  nem ad meg külön „agnosztikus” lehetőséget, és az „ateista” lehetőséget is a vallások között találod.

• Ha ez túl hardcore neked, vagy bizonytalan vagy, vagy a magad módján hívő, akkor ott neked a „valláshoz, felekezethez nem tartozik” válasz.

• Ha inkább nem mondanál semmit: erre a kérdésre nem kötelező válaszolnod!

Kicsit részletesebben:

A népszámlálás (elméleti) célja, hogy a politikai és államigazgatási döntéshozók megbízható szociológiai adatokhoz jussanak a lakosság egészéről. Ez idáig teljesen rendben is van, hiszen a döntéshozók minden jól működő államban lehetőleg pontos adatokra támaszkodva vitatják meg és döntik el, mit kell csinálni. Más kérdés, hogy sok országban fel sem teszik ezt a kérdést, lévén, hogy a vallást magánügynek tekintik, amely nem befolyásolhatja a felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkire érvényes állami döntéseket.

A probléma az, hogy sokan nincsenek tisztában, miről is szól ez a kérdés és nem igazán értik, pontosan miről is kell (nem kell!) nyilatkozniuk. Ezért megbízhatatlan adatokat fog majd közölni a KSH a magyarok vallási kötődéseiről.

A MATT jelezte a KSH-nak, hogy már maga a kérdés megfogalmazása is félrevezető: először is azt feltételezi alapesetnek, hogy van vallásod, másodszor pedig többféleképpen lehet érteni (ez más kutatásokból derül ki). Sokan úgy gondolják, azt a felekezetet kell megadni, amibe valamikor csecsemőkorukban meg lettek keresztelve. Mások a családi hagyományt tüntetik fel. Megint mások azt a templomot, amit a rokonok vagy az insta kedvéért díszletnek használtak az esküvőjükhöz.

A válaszlehetőséggel is gondok vannak: Bár be lehet jelölni az „ateista” lehetőséget is, ez a vallások között szerepel, holott az ateizmus nem vallás – még jogi értelemben sem, hiszen Magyarországon a törvények kizárják, hogy az ateisták „egyházat” alapítsanak. Tíz évvel ezelőtt még a vallásoktól elkülönítve szerepelt ez a válaszlehetőség.

Tehát: Hacsak nem vagy valamely egyház hithű követője, akkor állj ki magadért és vállald fel, hogy ateista/agnosztikus vagy!

És ha még többet szeretnél tudni: Olvasd el a MATT-nak az ENSZ számára készült jelentését a nem hívők helyzetéről Magyarországon:

http://www.ateizmus.hu/blog/magyar-ateista-tarsasag-ensz-emberi-jogi-jelentese

okt 10, 2022
377
2
min read