Miért foglalják el az egyházak az iskolákat?

Az értelmi szerzők

Tettestársak

Az utóbbi évtizedben megfigyelhető tendencia, hogy az egyházak egyre több iskola és óvoda üzemeltetését átvették az önkormányzatoktól, a mostani törvény azonban új helyzetet teremtett: az egyházak nem csak az intézmények üzemeltetését veszik át, hanem a tulajdonjogot is megszerzik hozzá, ha abban hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot kívánnak ellátni.

Az utóbbi évtizedben megfigyelhető tendencia, hogy az egyházak egyre több iskola és óvoda üzemeltetését átvették az önkormányzatoktól, a mostani törvény azonban új helyzetet teremtett: az egyházak nem csak az intézmények üzemeltetését veszik át, hanem a tulajdonjogot is megszerzik hozzá, ha abban hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot kívánnak ellátni.

A 2022. évi LXXVIII. törvény (az egyházakat érintő egyes törvények módosítása) alapján az oktatási intézményt fenntartó egyházi szervezetek megkaphatják tulajdonként (korlátos ideig) az állam vagy az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant, amiben oktatási tevékenységet végeznek.

Mielőtt azt hinnénk, hogy ez csak egy lehetőség, és nem élnek vele, hoztam pár példát a teljesség igénye nélkül, hogy mely településeken, mely egyházak tették rá a kezüket az intézményekre.

Egerben a Hit Gyülekezete tulajdonába került a Wigner középiskola ingatlanegyüttese, a katolikus egyház az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium Gimnázium és Kollégium épületegyüttesét szeretné.

Újbudán a hamarosan egyházi kézbe kerülő intézmények listája a következő:

A Szent II. János Pál Óvoda, Általános iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület;

a Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatba vételt kérnek, de jelzik az azt követő tulajdonlási szándékot is);

a Weiner Leó Zeneiskola és a Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.

Békésszentandrás iskolaját és óvodáját átvenné az üzemeltető egyház ám a helyi polgármester, Sinka Imre, és az őt ebben támogató képviselő-testület részéről már ellenállásba ütköztek.

A kübekházi iskola és óvoda épületét elvenné a katolikus egyház, amit 13 éve üzemeltet. A helyi polgármester attól tart, hogy az önkormányzat teljesen elveszíti a befolyását, az iskolát és az óvodát érintő programokkal kapcsolatban, és az is kétséges, hogy a szabadidős tevékenységekben igénybe vehetik-e az ingatlanokat.

Ez után a hosszúra nyúlt összefoglaló után kissé meredeknek tűnhet majd a véleményem:

Az egyházaknak egyáltalán nem kellenek az intézmények, mert azoknak a működési költségeit az állam biztosítja.

Önerőből nem tudják sem a tanárokat kifizetni, sem a fűtési, világítási vagy korszerűsítési költségeket.

Állami források nélkül még a saját papjaiknak sem tudnak munkabért biztosítani, a templomaikat nem tudják fenntartani, felújítani vagy az állagmegóvást finanszírozni meg pláne. Az új templomok építéséről itt még nem is beszéltünk.

Az egy dolog, hogy a vallásgyakorlás különböző módozatait kötelezővé tehetik, úgy, mint a közös áhítat, ima, istentisztelet vagy mise, de előírhatják azt is (nem jellemző), hogy a gyermekek legyenek megkeresztelve, mielőtt beíratják őket. Ez bármennyire felháborító lehet egy vallástalan vagy más vallású szülő számára, ez csupán járulékos dolog. Ennél jóval fontosabb politikai ügy húzódik meg a háttérben.

Jelenleg ott tartunk, hogy az egyházak nem működhetnek az állam nélkül, az állami feladatok nem elhanyagolható részét pedig az egyházak látják el, úgyhogy az államnak szüksége van rájuk a normál működéshez.

Ez nem véletlenül alakult ki, hanem a politikai elit akaratából. Magyarország közhatalmat gyakorló elitjének jelenlegi politikai ideológiája ugyanis a kereszténység.

Az egyházakat nem választotta meg senki, és a politikai széljárásnak sincsenek kitéve. Egy egyházi iskola működése nem függ az önkormányzati képviselőktől, a polgármestertől, vagy akár a miniszterelnöktől sem, ugyanis a közvélekedés szerint az egyházak támogatása nélkül Magyarországon nem lehet sem választást nyerni, sem a közhatalmat megtartani. Ez a dolog lényege, pontosan ezért csinálják.

Napjainkban a fundamentalista politikai kereszténység Európában Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban van hatalmon. Lengyelországban az egyházak a kormánnyal karöltve szinte teljes betiltották az abortuszt. Oroszországban az Ukrajna elleni háborút az ortodox egyház teljes támogatásával vívja Ukrajna ellen. Reméljük, hogy Magyarországon előbb ér véget a keresztény kurzus, hogy hasonló katasztrófa következzen be.

Nehéz lesz az egyházaktól visszaszerezni iskoláinkat, egyetemeinket, a nemzet közös vagyonát, melyet egyházi kézbe játszottak át.

 

 

már 09, 2023
177
3
min read