Nihilista Nyugat, keresztény Magyarország?

Nihilista nyugat

Társadalmi Elemzések (European Social Survey) 2016-os eredményei Európa vallásosságát tekintve.

Ahogy az előző posztunkban ígértük, ezen posztunk témája a hanyatló, ateista, nihilista Nyugat-Európa - ahol a templomok üresen állnak; ellentétben Közép- és Kelet-Európával, ahol még a régivágású kereszténység dívik. Itt, mifelénk, az emberek ismerik a valódi értéket (értsd: utálják a melegeket, rettegnek a migránsoktól, a nők pedig tudják, hogy hol a helyük). Az Európai Társadalmi Elemzések (European Social Survey) 2016-os eredményeit használtuk a térképek elkészítéséhez, azon országok esetén, ahol ez nem áll rendelkezésre, a legutolsó meglévő adatot használtuk. Még egy módszertani megjegyzés: sajnos például Franciaországban törvény tiltja, hogy a népszámláláson rákérdezzenek a vallási hovatartozásra, és az ESS-ben sem tettek fel hasonló kérdést.

Kezdjük tehát azzal, hogy a teljes lakosság hány százaléka vallja magát keresztények. ("Van-e olyan vallás vagy vallási felekezet, amelyhez tartozónak tekinti magát?"). Meglepetésre Oroszország Anyácska nemhogy nem a hit védőbástyája, de ott a keresztények, Magyarországhoz hasonlóan kisebbségben vannak. A hanyatló Nyugaton Írországon és Portugálián túl Ausztriában, Norvégiában. Németországban, Svájcban is több a keresztény, mint Magyarországon. 

Keresztények aránya Európában

A táblázatban láthatók a konkrét arányok (százalékban):

Ország Arány
Hollandia 27,4
Svédország 32,8
Belgium 37,1
Egyesült Királyság 38,6
Izland 41,8
Oroszország 44,8
Magyarország 47,4
Finnország 52,9
Németország 53,3
Szlovénia 53,4
Svájc 54,6
Norvégia 55,2
Ukrajna 66,6
Ausztria 67,5
Irország 71,1
Szlovákia 76,1
Portugália 82,0
Litvánia 87,5
Görögország 89,6
Lengyelország 90,0
Ciprus 96,1

A következő vallásosság-dimenzió, amit megvizsgáltunk, a "Függetlenül attól, hogy Ön tartozik-e valamelyik egyházhoz vagy felekezethez, mennyire tartja vallásosnak magát?" kérdésre adott válaszok alapján áll össze. Erre jóval több országban kérdeztek rá, a pontozás a következőképpen alakult: 0 a teljesen vallástalan, a 10 a teljesen vallásos- a felmérésekben szereplő összes válaszadó pontjainak átlagával dolgoztunk. Mint minden mutatóban, itt is Csehország áll az élen. Sokan azt gondolják, hogy Csehország a kommunizmus alatt vált a világ egyik legvallástalanabb országává, de a valóság az, hogy ez csak a rendszerváltás után következett be. Magyarország itt is elég előkelő helyen szerepel, az istentelen Hollandiát, Németországot, Belgiumot, Dániát, Franciaországot is előzzük vallástalanságban. Kelet-Európából Észtország és Oroszország is szépen teljesít ebben a dimenzióban. Íme a térkép:

Vallásosság (0-10)

A hozzá tartozó táblázat:

Ország Arány
Csehország 2,4
Svédország 2,9
Norvégia 3,5
Egyesült Királyság 3,6
Magyarország 3,8
Hollandia 4,1
Észtország 4,2
Spanyolország 4,2
Oroszország 4,2
Luxemburg 4,4
Németország 4,4
Belgium 4,6
Dánia 4,6
Franciaország 4,6
Ausztria 4,7
Svájc 4,8
Finnorság 4,8
Szlovénia 4,8
Irország 4,9
Ukrajna 4,9
Izland 5,0
Portugália 5,5
Olaszország 5,7
Lengyelország 6,4

Az utolsó két térképen és táblázatban a legalább hetente-, illetve havonta templomba járók arányát ábrázoltuk. ("Az olyan különleges alkalmaktól eltekintve, mint az esküvők és a temetések, mostanában milyen gyakran vesz részt vallási szertartásokon? ") Magyarországon az európai összehasonlítást tekintve igencsak kevés a buzgó misére járó, hiába költ az Orbán-kormány sokszáz-milliárd forintot templomfelújításra. Csehország ismét éllovas, de Észtországban és Oroszországban sem mennek többen templomba, mint Magyarországon. A nihilista értékválságban fetrengő Nyugaton, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Németországban és Ausztriában is többen járnak rendszeresen ájtatoskodni, mint itthon. Akkor mégis mennyire konghatnak a magyar templomok az ürességtől?

Legalább hetente egyszer templomba járók Európában

Táblázat itt érhető el.

Legalább havonta egyszer templomba járók Európában

Táblázat itt érhető el.

Végezetül pedig bemutatunk egy, szinte az összes olyan európai országra kiterjedő térképet (csak azok az országok nem szerepelnek rajta, ahol jelentős számú őshonos muszlim kisebbség él) - ehhez az ESS-en kívül a 2011-es népszámlálások, illetve ahol még ez sem állt rendelkezésünkre, magán közvéleménykutató cégek adatait használtuk fel.

2011-es népszámlálás

Következő posztunkban a magyarországi adatok elemzését folytatjuk.  Addig is kellemes informálódást kívánunk minden ateista társunknak! 

Az előző, témába vágó posztra érvényes módszertani megjegyzések (a poszt végén) erre a posztra is vonatkoznak! 

aug 05, 2019
58
3
min read