Felszólítjuk a bajai politikusokat, hogy tartsák az államot és az egyházat szétvállasztva

plakátok

A Magyar Ateista Társaság meglepődve értesült, hogy Baján Nyirati Klára polgármester keresztény hívők egy nem nevesített csoportjának engedelmeskedve kérte a Momentum, azaz saját pártjának köztéren elhelyezett társadalmi célú hirdetéseinek áthelyezését, mivel azok egy templom közelben vannak.

A közterület mindenkié, és ez a politikai véleménynyilvánításra is vonatkozik. Ez akkor is igaz, ha egy kiállítás, vagy szobor sérti egyesek érzéseit; nem lehet ugyanis mindig mindenki érzékenységét egyszerre figyelembe venni, és ez nem is lehet a feladata egy önkormányzatnak, ugyanis szubjektív érzések alapján nem lehet szakpolitikai döntéseket hozni, főleg nem az alkotmányos szabadságjogok gyakorlása kapcsán. Emlékeztetnénk mindenkit, hogy a keresztények is állítottak fel vallási jelképeket, kereszteket közterületen, melyek szintén sérthetik a más vallásúak, vallástalanok érzékenységét. Felmerül annak a gyanúja, hogy Dr. Zöld Lászlóné fideszes önkormányzati képviselő egyszerűen csak az ellenzéki hangokat akarja elhallgattatni a vallásos emberek érzékenységére hivatkozva.

Felszólítjuk a város képviselőit és polgármesterét, hogy az alkotmányos normáknak megfelelően járjanak el, és tartózkodjanak az ettől éltérő nyilatkozatoktól.

A polgármester eredeti közleménye itt olvasható.