Feláldozni a szekularizmust a populizmus oltárán

budapesti plakát

A főváros az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából pápaidézetekkel árasztotta el a köztereket, és még a buszokon is ez szól két megálló között. Miért kell hadrendbe állítani a vallást a politikai siker érdekében?

 Ezzel nem csak az a probléma, hogy Budapesten a katolikusok aránya csak 15% körül lehet, hanem az is, hogy Magyarország Alaptörvénye, rendszerváltás utáni demokratikus társadalmi berendezkedése szekuláris kormányzást követel meg helyi és országos szinten.

Éppen ezért elfogadhatatlan közpénzből egy egyházi vezető szövegeivel telerakni a várost, és ránktukmálni a tömegközlekedési eszközökön, ráadásul mindezt budapestiek nevében, szentatyának nevezve a pápát.

Ez akkor sem elfogadható, ha épp idelátogat a pápa, hiszen ilyen alapon bármelyik idejövő vallási vezető, politikus, esetleg tudós (hm, az elképzelhetetlen) szövegeivel is tele lehetne rakni a várost. Ha csak Ferenc pápa kivétel, akkor ez azt jelenti, hogy az elvben szekuláris városvezetés egy világnézetileg nemsemleges személynek a PR-ját látja el, vagyis erőlteti rá a budapesti járókelőkre és közlekedőkre. Úgy tűnik, nem elég, hogy évente százmilliárdok mennek el egyháztámogatásra, csak a kongresszusra 30 milliárd, az elvileg nehéz helyzetben lévő főváros is megtolja a katolikus PR-t.

Az mindegy, hogy a szövegek olyan szépen hangzanak; Orbán is sok szép dolgot mond ám a demokráciáról, magyarságról. Ha a tartalmat nézzük, láthatjuk, hogy Ferenc pápa vezeti diktátorként az egyetlen olyan országot, ahol a nők nem szavazhatnak vagy tölthetnek be papi hivatalt, a fogamzásgátlást, homoszexuális fizikai kapcsolatot bűnnek tartja.

Érdekes módon nem az alábbi idézetek és gondolatok kerültek ki:

'a genderelmélet gonosz'

'"Volt benne méltóságérzet. Büntetnie kell [fenekeléssel], helyesen kell cselekednie, majd tovább kell lépnie."

"Nem sértheti meg mások hitét. Nem gúnyolhatja mások hitét. Van egy határ. Minden vallásnak megvan a maga méltósága" (mondta válaszul a Charlie Hebdo elleni párizsi terrortámadásokra)

Az, hogy ennek ellenére vagy ezt letagadva vannak akik szeretik a pápát, nem elegendő indok, hogy plakátoljanak szavaival; értelemszerűen az ilyen szélsőséges ideológiákat képviselő embereket sokan nem kedvelik, azaz igencsak megosztó.

Maguk a hirdetett szövegek általánosságok, amiknek ráadásul a katolikus egyház jelentős része és a pápa által vezetett valódi vatikáni politika nem felel meg (nem is beszélve az egyház történelmének nem elhanyagolható részeiről). Attól, hogy a pápa jobb dolgokat mond, mint az elődei, még nem lehet mindenki példaképe, mivel a vatikáni álláspontok és gyakorlatok fő elemei a valóban humanisták számára ma is vállalhatatlanok, vagyis van itt még egy "kis" eltérés a szép szövegek és a gyakorlat között.

Szép elveket számos szekuláris politikus, tudós vagy művész is képvisel, akihez viszont nem tartozik olyan történelem, szervezet és elképzelés, ami jó sok bűnt is magáénak mondhat a pedofil bűncselekmények fedezésétől az inkvizícióig (utóbbi hivatala most is létezik, más néven). Vannak emberek, akiknél nincs ilyen jelentős eltérés, és nincs mögöttük indoktrináló, elnyomó államokat is támogató szervezet. Na, ilyenek szövegeit szeretnénk látni, ha már muszáj.

budapesti plakát

szep 12, 2021
212
2
min read